Трябва ли да нося ортопедичен колан за кръста?

Трябва ли да нося ортопедичен колан за кръста?

Много Вас, които страдат от болки в долната част на гърба и кръста, дължащи се на дископатия, радикулит, дискова херния или други дегенеративни заболявания, трябва да се замислят за използването на ортопедичен колан за кръста. Преди да обмислите носенето на такъв колан, трябва да си зададете въпроса, дали причината за болката е нараняване или е хронична и се дължи на някакво заболяване. Отговорът на този въпрос, можете да получите единствено от лекар невролог или специалист като физиотерапевт или рехабилитатор например.


Колан за дископатия и дискова хернияКато цяло ортопедичните колани са полезни за хора, които страдат от болки в кръста, особено за тези, които страдат от хронични болки или са в остра фаза на заболяването. Важно е да отбележим, че те не лекуват. Коланите за кръста могат да подпомогнат възстановяването след претърпяна травма или да облекчат болките и да предотвратят усложнения при хронични заболявания. Тези колани осигуряват допълнителна подкрепа на гръбнака и мускулите, като по този начин поддържат тялото в правилната позиция и намалява напрежението в прешлените.

Някои то състоянията, при които ортопедичните колани за кръста могат да бъдат полезни са дископатия, дискова херния, радикулит, лумбаго, мускулна недостатъчност, артроза, фрактури на прешлените, спондилолистеза, дискова протрузия, следоперативно лечение, остеопороза или други патологии.

Като общо правило, ако страдате от слабост или хронични болки в кръста, трябва да избягвате тежки физически натоварвания и дори извършването на някои ежедневни натоварващи дейности. Когато това е невъзможно, ортопедичния колан може ще осигури допълнителна стабилност на кръста и ще ви предпази от усложнения.

След като вече сте сигурни каква е причината за дискомфорта и болките в кръста, може да се обърнете към специализиран ортопедичен магазин. Там ще получите подробна информация за предимствата и недостатъците на различните модели ортопедични колани.