Колко дълго се носи ортопедичен колан за кръста?

Колко дълго се носи ортопедичен колан за кръста?

Колко дълго трябва да нося ортопедичен колан за кръста?
Отговорът на този въпрос зависи от това колко често изпитвате болка и какъв е начинът ви на живот. Болката може да бъде остра, да се появи внезапно и да отшуми сравнително бързо, или да бъде хронична и кръста да ви боли за доста по-дълъг период от време.

Колкото по-често ви боли кръста, толкова по-често ще ви се иска да използвате ортопедичен колан. Въпреки това можете да носите колан за кръста за по-дълъг период от време, предимно когато болката е хронична (хронична се счита болката в кръста, която не отшумява до третия месец), като внимавате да не е повече от 6 до 8 часа на ден. За щастие, острата болка обикновено отшумява до няколко седмици.

Когато болката започне да отшумява, вече не е необходимо да носите колана през цялото време. Като общо правило е хората с болки в кръста да избягват вдигането и носенето на тежко, както и дейности натоварващи кръста като много продължително ходене или шофиране. Ако това е невъзможно за вас, коланът за кръст ще ви осигури необходимата опора и стабилност, за да избегнете повторно засилване на болката или влошаване на състоянието.
Често след операции на гръбначния стълб, специалистите препоръчват да използвате лумбостат (колан за кръста с висока степен на стабилизация) през първите 4-6 седмици. Важно е да се отбележи, че трябва да го носите, когато ходите, стоите изправени или седнали за по-дълго време, но не и когато лежите, спите или си почивате. Разбира се понякога лумбостата трябва да се носи през цялото време, но за тези случаи трябва изрично да бъдете предупредени от хирурга си.

След като болката отшуми напълно, трябва да носите ортопедичен колан за кръста само когато извършвате натоварващи дейности като вдигане на тежко, продължително стоене в принудена поза (приведени напред ) и при продължително пътуване или шофиране.

Носенето на ортопедичен колан може да облекчи болките в кръста и да бъде изключително добра превантивна мярка за хората с остра или хронична болка, както и за тези, които извършват тежка физическа дейност, пътуват много и прекарват дълго време на стола в офиса.