Могат ли наколенките да ме предпазят от травма при спорт?

Могат ли наколенките да ме предпазят от травма при спорт?

Ортезите за коляно или по-известни като наколенки, често се използват от спортисти, за да стабилизират допълнително коляното при бягане, скачане, падане или дори удар при спортове като баскетбол и футбол. Според стабилизацията, която е необходима, наколенките могат да бъдат съвсем обикновени еластични и неопренови или доста по-сложни с допълнителни шини разположени от двете страни на коляното.

Основната задача на ортезите за коляно е да осигурят допълнителна подкрепа и стабилност на мускулитеНаколенка с метални шини и сухожилията, които поддържат колянната става. Това може да бъде необходимо, когато коляното е слабо и не може да издържи натоварването, на което е подложено или активността e доста по-висока от тази, която то може да понесе. За един спортист, носенето на наколенка може да означава разликата между добър мач и времето прекарано извън игрището заради травма.

Например, при травма на връзките на коляното е препоръчително дори след възстановяването да се стабилизираща наколенка, за да се предотврати повторна травма. Наколенките с метални шини са предназначени да поддържат коляното в определена позиция, да подпомогнат възстановителните процеси и да го предпазят от разместване или нараняване на връзковия апарат на ставата.


 
Наколенка за менискусНякои хора, които са претърпели нараняване на меките тъкани на коляното, трябва да носят наколенка, дори когато вървят. Скъсан менискус, фрактура или разтягане на връзките на коляното, предизвикват нестабилност в ставата и водят до ограничена подвижност. В такива случаи наколенкките с пластични шини са добро решение.Това обикновено са еластични наколенки, които са със силиконов ринг за капачката и странична пластична стабилизация.


Ако човек претърпял операция на коляното носи наколенка или ортеза за коляно, той ще може да се движи с патерици или проходилка, вместо да се налага да прекарва деня си в инвалидната количка.

Внезапно усукване или преразтягане на коляното могат да могат да предизвикат разтегляне на сухожилията (връзките на коляното) и дори разкъсване на мускулни влакна. Ако един спортист вече е имал травма или е предразположен към травми и болки в коляното, носенето на наколенка ще предотврати по-сериозни увреждания на ставата и ще му позволи да остане активен в спорта за по-дълго време.


.Нашите предложения за наколенки