Болки в кръста в минало време

Болки в кръста в минало време

Чувате ли когато кръстът Ви „крещи“ от болка?

Всяка част от тялото от време на време се обажда и ни нашепва да й обърнем внимание. Така се случва и с кръста ни и обикновено се правим, че не чуваме... до момента, в който той не започне да „крещи“ от болка. Тогава осъзнаваме, че от него зависят голяма част от движенията, които извършваме ежедневно и от това страда почти цялото ни тяло. Всяко едно помръдване в този случай може да ни създава неприятно усещане и се запитваме защо не сме реагирали по-рано. Познат сценарий, нали?
Когато се лекуваме „от слухове“... може повече да си навредим, отколкото да си помогнем. Чували сме, че хората си купуват ортопедичен колан за кръста и решаваме, че ще се сдобием и ние с такъв. От познати и от реклами си набавяме магнитен колан, който ни обещава подобрение. Обикновено обаче нито знаем дали той е подходящ за нашия проблем, нито имаме гаранция за произхода и качеството му. Неприятният резултат е: напразни надежди, дадени пари на вятъра и наличие на болки в кръста както преди.

Ортопедичен колан за кръст
За да почувстваме облекчение на болката... ортопедичният колан за кръста трябва да отговаря на няколко важни критерия.
•    Ортопедичният колан за кръста трябва да поддържа стойката ни и да облекчава натоварването, а не да загрява.
•    Важно е ортопедичният колан за кръста да бъде подсилен с пластмасови или метални шини и банели, за да ограничава усукване на кръста и неправилно навеждане, което не може да се постигне с ластичен колан. Функцията на банелите е да коригират положението на гръбначния ни стълб и да го поддържат в правилната позиция като така се балансира натоварването върху прешлените, релаксират се мускулите в лумбалната област и се стимулира кръвообращението.
•    Ортопедичният колан за кръста трябва да е снабден и с еластични ленти или още по-добре с препокриващи се ластици, с които да регулираме степента на фиксация според индивидуалните ни нужди, като така пластичните укрепващи елементи на колана прилепват плътно към тялото ни и заемат анатомичните му извивки.
•    Важно е сигурното закопчаване на ортопедичния колан за кръста, което да не допуска разхлабване или откачване при натоварване и ширината му да е такава, че да захваща поне 20 сантиметра по височината на гръбнака.
Тъй като понякога се налага ортопедичният колан за кръста да се носи продължително, е препоръчително той да е изработен от специален текстил, който не предизвиква алергии.
В резултат от комбинираното действие на всички тези елементи, дискомфортът и болката в областта на кръста изчезват.


Когато се ослушваме внимателно, преди да заболи... Не е необходимо да ни заболи, за да прибегнем до ортопедичен колан за кръста. Носенето му е препоръчително, когато ни се налага да извършваме тежка физическа работа, когато спортуваме или шофираме продължително. Все по-често лекари и специалисти по рехабилитация и кинезитерапия препоръчват ортопедичен колан за кръста на пациенти, които се оплакват от болки в тази област.

Когато не сме слушали внимателно и болките са вече налице... и сме закъснели с превантивното носене на ортопедичен колан за кръста, пак може да разчитаме на него да облекчи състоянието ни. Той е добро средство за намаляване на дискомфорта и болките при: по-сериозни травми на гръбначните прешлени; хронични болки от пренатоварване; хронични болки в кръста; фрактури на прешлените; мускулни увреждания; изкривяване на торса; спондилолистеза; спортни травми; дискова херния; остеоартроза; дископатия; шипове.

Сериозните болки се лекуват със сериозно отношение към здравето. Ортопедичните колани са медицински изделия и за да има полза от тях, трябва да бъдат закупувани само от специализирани ортопедични магазини като Доктолог (http://doctolog.bg). Професионално изработените колани се използват както за профилактика и превенция, така и за облекчаване на болката, за предпазване от влошаване на състоянието и травми в областта на кръста. Когато са качествени те наистина могат да помогнат повече отколкото редица болкоуспокояващи медикаменти.
Винаги трябва да се вслушваме в нашето тяло. Напрежението в кръста може да е само нашепване, което зависи от нас дали ще се превърне в крещяща болка или не.


колани за кръста