Травми при тенис

Травми при тенис

Тенисът е спорт, който набира все по-голям брой почитатели  и е отлично средство, с което да се поддържате в добра форма. За съжаление не са рядкост случаите, когато концентрирани в играта и преследвайки победата ставаме жертва на травми и контузии. Тук ще кажем няколко думи за всяка от най-честитите травми при тенис.

Глезен
Една от най-често срещаните травми при тенис е изкълчен или усукан глезен. Наглезенка за тенисВ повечето случай, травмата настъпва след стъпване върху външната част на крака, при което стъпалото се усуква навътре. В резултат на това претоварване, сухожилията и ставните връзки от външната страна на стъпалото могат да бъдат разтегнати или скъсани. При навяхване, тези връзки губят частично или изцяло стабилизиращата си функция. В резултат на това, глезенът се подува и затопля, появяват се кръвоизлив, болка и чувствителност при допир, а стъпването става почти невъзможно.
Добрата новина е, че леките и средни навяхвания обикновено нямат сериозни последствия и при подходящата терапия отшумяват с времето. Това може да бъде постигнато с упражнения за раздвижване и заздравяване на ставата. За да бъде подпомогнато възстановяването, глезена трябва да бъде допълнително укрепен.
Носенето на наглезенка е отлично решение не само за допълнително укрепване на ставата, но и ще намали възможността от повторно нараняване.

Коляно
Наколенка за тенисТенисът е спорт, който е много натоварващ за коленете. Той е свързан с много тичане, резки спирания и тръгвания, рязка промяна на посоката. Подходящите наколенки за тенис, могат да намалят до минимум риска от травма  на коляното по време на мач. Най-общите и типични травми на коляното при хора занимаващи се с тенис включват артрит, наранявания на менискусите, травми на връзковия апарат и сухожилията на коляното, разместване на капачката.  Травми на връзковия апарат и сухожилията могат да възникнат при усукване на коляното или удар, в резултат на директен сблъсък.  Терминът “навяхване“ се използва за определени наранявания свързани с връзките на коляното.     
Навяхването всъщност представлява разкъсване на влакната на сухожилията на колянната става. Разместване на капачката може да доведе до допълнителен натиск върху хрущялите повърхности на ставата, което ще причини болка. В крайна сметка, това ще разруши хрущяла и ще причини артрит, а той е съпроводен от подуване скованост и болка в коляното. Наколенките за тенис, не само ще подобрят стабилността  на ставата ако вече сте имали подобна травма, но и може да ви защити и да предотврати такава, преди да е настъпила.

Лакът
Две трети от травмите при тенис се дължат претоварване вследствие на неправилна техника.Налакътник за тенис
Епикондилитът или по-известен като “тенис лакът“ e възпаление на мускулите и сухожилията на предмишницата, което се дължи на претоварване на екстензорите на китката. Това са мускулите, които са подложени на най-големи натоварвания при посрещане и удар на топката. Ако човек страда от този проблем, ще усеща болка в мястото на закрепване на тези мускули, от външната страна на лакътя. Дори и най-леките натоварвания и усуквания на ръката, като повдигане на чаша, здрависване или отваряне на врата могат да предизвикат силна болка. По време на тенис, болката се усеща най- силно при бекхенд.
За да се излекувате от “тенис лакътят” е важно първо да бъде открита причината за претоварване на мускулите. Причината може да бъде лоша бекхенд техника, размера на ракетата или други технически елементи.
Правилната техника и редовната загрявка на мускулите ще ви помогнат да намалите вероятността от появата на “тенис лакът”. Носенето на налакътник за “тенис лакът” (епикондиларен бандаж) може да намали напрежението в мускулите и да облекчи болката в лакътя.