Кои са най-честите наранявания при баскетбол?

Кои са най-честите наранявания при баскетбол?

Официално баскетболът не е контактен спорт, но по време на мач постоянно възниква физически контакт между играчите. Освен това, този спорт е свързан и с много скачане и бягане, които допълнително увеличават риска от травми. Травмите при баскетбола могат условно да бъдат разделени на контузии и такива, които са настъпили вследствие от претоварване. Контузиите възникват внезапно в резултат на силно външно въздействие като сблъсък с друг играч, падане или препъване. Травмите от претоварване, възникват постепенно с течение на времето, поради стреса и свръх натоварванията, на които са подложени мускулите, ставите и меките тъкани. Те започват като лека болка или дискомфорт и могат да достигнат до доста тежки наранявания, ако от рано не бъдат третирани правилно.
Според проучване на NATA (National Athletic Trainers' Association - Национална Асоциация на Треньорите), 22% от активно трениращите баскетбол, получават поне по една контузия всяка година. Най-често срещаните контузии са на глезена и на коляното.

Глезен
Наглезенка за спортНай-честата травма на глезена е усукан или изкълчен глезен. В повечето случаи, травмата настъпва след стъпване или приземяване върху външната част на крака, при което стъпалото се усуква силно навътре. В резултат на прекомерното натоварване хрущяла може да бъде увреден, а ставните връзки да бъдат преразтегнати и дори скъсани. В зависимост от сериозността на травмата, сухожилията и мускулите на глезена, частично или изцяло губят стабилизиращата си функция. Получават се вътрешни кръвоизливи, глезена се подува и затопля, става чувствителен на допир, а стъпването става болезнено и почти невъзможно.
За щастие, леките до средни травми на глезена, нямат сериозни последствия и с почивка, прости упражнения, предписани от специалист и подходяща стабилизация, не след дълго отшумяват напълно. Добре подбраната ортопедична наглезенка, е отлично решение да подпомогне възстановяването и да стабилизира глезена, за да го предпази от повторна травма.


Коляно
При баскетбол, коляното също е изключително податливо на травми и наранявания. Уврежданията на коляното обикновено възникват при усукване на крака. Най-често това може да доведе до увреждане някоя от връзките на коляното или на някой от менискусите на ставата. Травма на някой от мускусите може да доведе до подуване, болка и затруднено изпъване и свиване на крака.                                                                                                 
Травмите на връзковия апарат, често са причина за вътрешни кръвоизливи и натрупване на течност в коляното. Освен болката се наблюдават подуване, затопляне, усещане за нестабилност и затруднено движение на ставата.  В случаите на тежки усуквания, често увредени са кръстните връзки на колянната става и някой от менискусите (често и двата менискуса). При съмнения за увредени връзки или менискус на коляното е изключително важно да бъде поставена правилната диагноза от ортопед. Носенето на подходяща наколенка може да бъде много полезно по време на възстановяването от травмата и по време на спорт, за предотвратяване на повторно нараняване.