Кои наколенки са подходящи при травма на менискуса

Кои наколенки са подходящи при травма на менискуса

Болка в коляното, причинена от нараняване на менискус е една от най-често срещаните травми. Менискусите са две малки "С"—образни парченца хрущял, разположени под вътрешната и външната издутина на бедрената кост. Основната им функция е да намалят стресовите натоварвания на ставата и да предотвратят триенето между бедрената кост и костите на подбедрицата. Нараняване на някой от менискусите причинява болка, скованост и подуване на коляното.
Най-често нараняване на менискус се среща при професионални спортисти и активно спортуващите хора, но не са редки случаите и при хора, които нямат нищо общо със спорта.

Подходящите наколенки за менискус травми целят да подобрят стабилността на ставата и да създадат умерено затопляне и компресия, за да подпомогнат процеса на възстановяване и да намалят риска от по-сериозно нараняване. Обикновено тези наколенки са леки и имат пластични шини от двете страни на коляното. Функцията на тези шини е да стабилизират допълнително ставата и да поддържат връзковия апарат на коляното, без да ограничават движението му. Друг важен елемент на наколенките за менискус травми е силиконовият ринг в предната част на наколенката. Задачата му е да поддържа капачката в правилната позиция и да намали напреженията в ставата при движение.