Как да изберем ортопедичен колан за кръста

Как да изберем ортопедичен колан за кръста

Добре подбраният ортопедичен колан може да ви помогне да спрете болките в кръста. Носенето на ортопедичен колан може да бъде и изключително добра превантивна мярка за хората с остра или хронична болка в кръста, както и за тези, които извършват тежка физическа дейност, пътуват много или прекарват дълго време на стола в офиса.
Колкото по-често ни боли кръста, толкова по-често ще ни се иска да използваме ортопедичен колан, но има няколко особености, с които трябва да се съобразим, когато го избираме.

На първо място, коланът се носи не за загряване, а за да се балансира натоварването върху прешлените и да се подпомага мускулатурата в лумбалната област.
За постигането на този ефект, определящи са материала, от който е изработен ортопедичния колан за кръста, степента на стабилизация и не на последно място височината и надеждното закрепване.

Съвременните колани за кръста са изработени от специален текстил, който не предизвиква алергии и запарване, като извежда топлината и телесната влага навън.

Ортопедичният колан за кръста трябва да бъде еластичен, за да създава равномерна компресия около тялото и по този начин да се осъществи умерен вътрешно - коремен натиск върху гръбначния стълб. Важно е да отбележим, че носенето на ластичен колан без укрепващи елементи (банели) е съвсем безсмислено.

Степента на стабилизация или стабилността, която колана придава на кръста е основно качество, което трябва да се вземе под внимание при избора на лумостат. Тя се определя от броя и пластичността на банелите.
Условно степента на стабилизация може да бъде разделена на основна, средна и висока. Коланите с основан и средна стабилизация обикновено са с 3 или 4 пластични шини и се препоръчват при преумора, мускулни болки и увреждания в по-лека степен като дископатия. Ето и един такъв модел

Ортопедичен колан за дископаия

При по-сериозните увреждания на гръбначния стълб като дискова херния, е препоръчително да бъде носен колан със средна или висока степен на стабилизация. Това са лумбостати с най-малко четири банела и имат допълнителни пристягащи елементи или препокриващи се ластици за по-висока стабилизация, като този колан

Колан за дискова херния 
Гъвкавостта на банелите е друго важно качество, с което е важно да се съобразим при избора на лумбален колан за кръста. Съвременните ортопедични колани са с пластични банели, които гарантират висока свобода на движение при максимална стабилност.

Не на последно място, трябва да се вземе под внимание и височината на колана. Тя трябва да е достатъчна, за да може да бъде обхванат почти целия лумбален дял на гръбначния стълб. Като общо правило е, че хора с ръст до 160 см трябва да носят лумбостат с височина около 20- 21 см, а по-високите с височина около 24 см.

Носенето на ортопедичен колан за кръста е отлично допълнение към всяка терапия, а правилно подбрания колан може да ви помогне да спрете болките в кръста.


Изберти колан за крътса